VETERAN MARCH 2022.

VETERANMARCH 2022 Lørdag den 12. november 2022, kl. 09-15.
 
Marchbestemmelser: Start/Mål KFUM Soldaterhjem, Brårupvej 155, 7800 Skive.
 
Distancer
”Missions” ruten (RØD), 30 km, start kl. 09-10 - i mål senest kl. 15.
”Veteran” ruten (GUL), 15 km, start kl. 09-11 - i mål senest kl. 14.
”Familie” ruten (BLÅ), 3 km, start kl. 09-12 - i mål senest kl. 14.
 
Almindelige færdselsregler overholdes og man opfordres til at anvende fodtøj til passage af lettere terræn, der kan blive påvirket af vejrliget.
 
Tilmelding på mail preben.sloht@gmail.com – indbetaling af startgebyr på Mobile Pay 23 95 23 70/Preben Sloht, skriv navn og distance/Tal eller på Nordea bank Reg.nr. 2600 Kontonr. 4388 601 839.
 
Pris: Marchmedalje og Diplom kr. 150 for voksne
Marchmedalje og Diplom kr. 120 for børn
Tal for genganger kr. 75.

FN Dagen fejret med besøg af Statsminister Mette Frederiksen og tidl. forsvarsminister Søren Gade.

FN Dagen fejret med besøg af Statsminister Mette Frederiksen og tidl. forsvarsminister Søren Gade.
26 veteraner og pårørende med 8 faner var mødt op for at markere FN's 77.års dag ved Mindestenen i Skive. Traditionen tro startede vi på slaget 11 fra Vor Frue Kirke og formand (FMD) Preben Sloht bød velkommen og overbragte en hilsen fra Thøger Berg Nielsen, der havde været ude for et uheld og var blevet forhindret i at holde gæstetalen ved Mindestenen.
Per Harritz, Politihjemmeværns Kompagni Skive-Krabbesholm, holdt Thøgers tale, der gav et indblik i de mange missioner og opgaver, FN havde deltaget i gennem de 77 år.
Herefter lagde Chris Ferrari en buket på vegne af Danmarks Veteraner Thy-Mors-Salling, hvorefter trompeter Birgit Damgaard, PMUK, blæste Danmarks sidste honnør. FMD lagde en krans fra Veteran café Skive til tonerne af Kongernes Konge.
FMD takkede for den flotte deltagelse og bad alle gå med i Caféen til en bid brød og bad alle synge med på sidste vers af Altid frejdig akkompagneret af vor dygtige trompeter.
I Caféen havde Linda, Joan og Peder gjort klar til frokosten og da Thøger var forhindret, så gled foredraget ud og gav tid til en god snak over bordene.
Da vi nærmede os kl. 13 begyndte de nødvendige tiltag ifm. Statsministerens besøg, dvs. PET kontrol af området, tilretning af program med staben og aftaler med pressen, DR og TV2, så alt var klar til Statsministerens ankomst.
Kaffen blev gjort klar og FMD og Søren Gade tog imod Mette Frederiksen og FMD gav en kort orientering om FamilieHuset og vores brug af dette. Herefter hilste Statsministeren og Søren Gade på alle deltagere og blev budt officielt velkommen til Caféen.
Fra lokalt hold deltog Anne Paulin og Peder Christensen.
Herefter gik snakken lystigt over kaffe og hjemmebagt kage en lille halv time inden Statsministrene adresserede forsamlingen og overbragte en tak til alle for deres indsats. Søren Gade overbragte også en hilsen og der blev mulighed for at rette et par spørgsmål til vore gæster. Det var en meget fin mulighed for, at gøre opmærksom på nogle af de ting, som vi gamle krigere gik og funderede over og de fik noget med hjem at tænke over.
Tiden løb og det var tid til at sige farvel, så FMD takkede for, at man havde taget sig tid til i en travl valgkamp, at kigge forbi Veteran Caféen og få lidt viden og snak med herfra. Det var en god og spændende dag for os alle.
Tak til alle deltagere for en god dag og en særlig tak til mine ledere, der igen ydede en kæmpe indsats for at gøre det til en god dag.

Mulighed for at søge julehjælp.
Julen nærmer sig med raske skridt. En jul, der særligt i år kan blive økonomisk udfordrende for mange.
Der er heldigvis mange foreninger og organisationer, der står klar til at hjælpe.
Skive Kommune har udarbejdet vedhæftede oversigt over lokale og nationale muligheder for at søge julehjælp.
Veterankoordinator Skive Kommune.

Café aften med Gule ærter.

Onsdag den 26. oktober huserer Linda i køkkenet og laver Gule Ærter m/tilbehør til jer. Husk venligst at melde jer til i kommentarfeltet på Facebook, så vi er sikre på, at der er mad nok.
Tilmelding kan også ske på mail: preben.sloht@gmail.com.
Tilmelding senest tirsdag den 25. oktober kl. 12, tak.
Vel mødt til en hyggelig aften.

KFUM Soldaterhjem I Skive runder de 50 år.

I anledning af Soldaterhjemmet 50 års jubilæum er der Åbent Hus lørdag
den 5. november fra kl 11.
Selve festen er fra 14 til ca 17.
Her vil der være velkomst ved soldaterhjemsleder Hans Jørgen Larsen, tale ved biskop Henrik Stubkjær, sang ved Maria Larsen, og hilsner fra tidligere ledere og medarbejder, samt fra kasernen.
Festen afsluttes ved Generalsekretær Per Møller Henriksen
Ved tilmelding på mail (skive@kfums-soldaterhjem.dk) kan man deltage i en let frokost mellem 12- 13.
 

Café aften med hygge og æblekage.

Onsdag den 12. oktober mødtes 19 til hygge med kaffe/te, hjemmebagte boller og æblekage.
Bents/Bernadettes friskbagte boller fik hurtigt snakken i gang og prikken over det berømte i, var Connys æblekage, det var mums.
Jørn (næstformand) opfordrede deltagerne til at huske at melde sig til spisning aht. køkkenet. Sidste gang var det ved at gå galt med biksemader, da der kom 7 mere end beregnet. Køkkenet vil gerne betjene jer på bedste vis, men ønsker ikke at lave for meget, så derfor husk at melde jer til, tak.
Ellers fik sta på plads, at der gennemføres Minirace igen inden jul, der vil komme en Juletur til Hjerl Hede samt i det nye år et foredrag ved en F16 Pilot. Så kom frikst.
Tak for en dejlig aften.

På tur langs Toldstien i Skive.

Onsdag den 14. september var der mødt 15 frem til en tur langs den i 1700-1850 etablerede Toldsti. Byarkivar Kristian Buhl Thomsen startede rundvisningen ved Skive Kirker og udpegede her den gamle bygrænse, hvor Vor Frue Kirke lige akkurat lå indenfor plankeværket. Han kom også ind på den gamle skrøne om, at apotekeren, som var en af de store støtter ved bygningen af den røde Skive Kirke, havde forlangt, at han skulle kunne se kirkeuret fra sin trappe, var en skrøne. Derimod havde man tænkt på, at rage den hvide kirke ned og genbruge såvel placering som sten, men det  led forlis, da man fandt de mange flotte kalkmalerier i kirken. Placeringen N-S blev fastlagt, da kirken så kunne undgå at komme til at ligge på den gamle markedsplads. Herfra gik turen til den gamle Vesterbom, hvor man fra oplandet kom ind i Vestergade og her svarede sin told. Her havde byfogeden placeret "posekiggere", datidens toldere, til at gennemgå varerne og indkræve told. Turen gik ad den gamle sti med flere afstikkere til tidstypiske bygninger og flere anekdoter kom frem i lyset. Jeg kan kun opfordre dig, kære læser, til at få fat i folder og spørge ark og så tage børnebørnene på tur langs stien. God fornøjelse.
 
Efter turen bænkede vi os i Caféen til kaffe med Jan Egons hjemmelavede pandekager med is. Her gik snakken lystigt og flere spørgsmål om det gamle Skive kom op og blev vendt.

Tak for en spændende oplevelse til Christian.

FLAGDAG 2022.

Mandag den 5. september kl. 0900 var borgmester Peder Christian Kirkegaard, regimentschef oberst René Nyborg Sindberg-Sørensen, Danmarks Veteraner (DV), Politihjemmeværnskompagni Skive-Krabbesholm, Pionerforeningen, Nørrejyske Feltartilleriforening, Forsvarsbrødrene samt Veteran Caféen mødt op til parade og kranselægning ved Mindestenen for Danmarks Udsendte i International Tjeneste siden 1948. Et pænt antal veteraner, gæster og pårørende overværede paraden, herunder Politiinspektør Martin Løye, Midt-Vestjyllands Politi. Formanden for Veteran Café Skive, Preben Sloht, der bød velkommen og omtalte kort dagen.
Borgmesteren og regimentschefen lagde de første kransen og trompetist Birgit Damgaard, PMUK, spillede "Danmarks sidste honnør". Herefter lagde DV og formanden kranse til tonerne af "Kongernes konge". Paraden afsluttedes med Sidste vers af "Altid frejdig".
Herefter var der kaffe i Caféen inden man forlagde til kasernen.
Ved Ingeniørregimentet var der parade ved Mindemuren for regimentets faldne samt ved mindestenene for de faldne i Kraijne og Kabul.
Efter en flot frokost forlagde man til Skive Kirke hvor der var gudstjeneste. Efter denne var der march gennem byen til Posthus Torvet, hvor der ved paraden blev holdt taler af borgmesteren og regimentschefen. Regimentet bød på en sandwich og en vand .
Skive Kommune tog over og havde budt til foredrag ved Ib Vagn Kristensen, der fortalte om bogen "Øjet der så" inden man samledes i parolesalen til spisning og underholdning. En flot dag tog sin afslutning efter et fornemt måltid og god underholdning ved Henrik Lind Hansen.
En fornem og flot markering af flagdagen i Skive.

Flagdagsmagasinet på gaden.

Flagdag 2022.
Flagdagsmagasinet kan du læse på nedenstående link:
God fornøjelse.

Familie Weekend tur til Hessellund Sø Camping 2022.

Årets tur til Hessellund slog alle rekorder, så vi blev 51 deltagere i alt.
Fredag startede fint, men det trak op til regn.
Efter en ordentlig skylle under pizzaen fredag aften, var alle spændt på vejret lørdag.
Der blev hygget med spil og snak efter middagen og mange tørnede tidligt ind, spændte på næste dag.
 
Vejret viste sig fra den bedste side med varme og sol, så morgenmaden blev indtaget med godt humør og stor appetit. Den traditionelle fiskekonkurrence for børn havde derfor de bedste vilkår. Der gik heller ikke længe inden den første fisk var halet på land.
Heldigvis fik næsten alle børn bid så det var med spænding at vinderen skulle kåres.
Det blev Lea med en fisk på 330 gr efterfulgt af Tobias med 310 og sidste års mester Noah med 290 gr.
Efter medalje og udlevering af trøstepræmie kunne Anders og Peder trakteret med pizza og pølser fra grillen.
 
Eftermiddagen forløb med voksen fiskekonkurrence, badning, leg, mini- og fodboldgolf og spil. Alle så ud til at hygge sig så tiden gik hurtigt.
Kl. 18 var middagen klar - helstegt gris med lækkert tilbehør.
Maden var lækker og stemningen god og under middagen kaldte formanden Elly og Lindaa frem. De fik hver en vingave for deres store arbejde med at fodre os alle af gennem de sidste 4 år.
 
Efter oprydning fortsatte man med kaffe og hygge, spil mv. i Fiskestuen.
 
Søndag var der morgen kaffe kl. 08 og herefter rengøring og aflevering af hytter. Igen var Jørn meget tilfreds med indsatsen og vi må generelt sige, at vor opfordring til, at alle gav en hånd med for at holde området pænt og ryddeligt blev fulgt.
 
Tak til alle deltagerne og lederteamet for en hyggelig og god weekend.

ÅBENT HUS OG ENGAGE WEST PÅ SKIVE KASERNE 20 AUG 2022

Efter et fantastisk opbud på Åbent Hus arrangementet på Skive Kaserne var indtrykket lidt tyndt fra start af årets Engage Festival.
Senere kom flere til men vi nåede ikke op på sidste års deltager antal, hvilket nok skyldtes flere arrangementer i Skive - Mors området.
Musikken fejlede ikke noget, Bøystrup lagede godt fra land, men havde fortjent et større publikum til deres iørefaldende rock. Steen Jørgensen nåede godt ud over kanten med sine gamle kendinge og Tim Christensen var som vanlig følsom. Anne Linnet var længe ventet og på baggrund af en sur anmelder var der lidt spænding om hun nu kunne levere - det kunne hun. Bevares stemmen er slidt, men musikken, teksterne og et fremragende orkester og to sublime korpiger fik hele pladsen til nyde det og de fik, hvad den kom efter.
Alt i alt en god dag, men der burde have været mange flere til at nyde den, så arrangørerne må lægge sig i selen, hvis de fremover vil have en Engage West festival for veteraner, pårørende og alle der elsker god live musik. På gensyn i 2023.

INVITATION TIL FLAGDAGEN 2022.

Mandag den 5. september, kl. 09.00.
 
Dette er et arrangement for alle veteraner samt deres familier, indbudte gæster, vore venner fra forsvarsrelaterede foreninger og Veteran Caféer. Man opfordres til at indbyde familie og venner til at deltage, så dagen kan markeres på værdig vis.
 
0830 - 0850 Modtagelse af gæster og faneborg.
 
0850 - 0900 Opstilling af Faneborg
 
0900 - 0905 Velkomst v/formanden for Veteran Café Skive, major Preben Sloht
 
0905 – 0910 Kranselægning
Skive Kommune ved borgmester Peder Christian Kirkegaard
Ingeniørregimentet ved oberst René Nyborg Sindberg-Sørensen
PMUK blæser ”Danmarks sidste Honnør”
 
0910-0920 Danmarks Veteraner Thy-Mors-Salling og Veteran Café Skive
Evt. øvrige foreninger
PMUK blæser ”Kongernes Konge”
 
Formanden takker for deltagelsen og initierer afslutning:
Der synges sidste vers af ”Altid frejdig når du går” m/Trompet
akkompagnement.
 
0920 - 0930 Fotografering mv.
Gæster, Fanebærere og øvrige forlægning til traktement i Veteran Caféen.
 
0930 - 1015 Kaffebord i Veteran Café Skive, Asylgade 4, 7800 Skive.
 
1100 Klar ved Mindestenene på Skive Kaserne.
Sted: Ved Mindestenen, Frederiksdals Allé, 7800 Skive.
 
Påklædning: Tjenstgørende uniform. Øvrige, fri med anlagte store dekorationer/medaljer.
 
Tilmelding: Til Preben Sloht, mail: preben.sloht@gmail.com. Senest den 29. august 2022.

DEBAT AFTEN i CAFÉEN, mødested for Danmarks Udsendte og pårørende.

Onsdag den 17. august var der mødt 20 veteraner og ledere frem til aftenens drøftelse og efter kaffen med Peters hjemmebagte boller blev debatten givet fri. Der kom mange gode bud på hvorfor interessen for de almindelige Café aftener måske var dalende og der blev fremsat mange gode idéer og forslag til at forbedre og øge aktivitetsniveauet i Caféen.

Til internt brug for såvel Caféens ledelse samt Thy-Mors-Salling Veteran Samarbejde og Veterankoordinator Skive, vil der blive udfærdiget en liste over forslag til hvad der kan gøres.

Der er nogle generelle punkter, som alle dog kan få glæde af at spekulere over og måske komme på idéer i forhold til disse. Vi modtager gerne forslag enten ved en Café aften eller på mail til formanden.

Neden stående punkter/idéer skal der arbejdes videre med:

  • Profilering af de enkelte brugere af Caféen med direkte markedsføring mod denne
  • Aktiviteter – direkte rettet mod den enkelte gruppe
  • Skydning og Padleboard blev nævnt som nye aktiviteter
  • Image – ”veteran” begrebet falder ikke naturligt for alle, især de yngre. Man skulle måske slå det mere fast, at det er for alle Danmarks Udsendte og pårørende. Se hjemmesiden. Facebook siden skal også vise dette og der arbejdes på sagen.
  • Alderen og status i familielivet gør, at behovet og mulighederne for at deltage er vidt forskellige. Derfor skal der tilbydes aktiviteter til både de, der har tiden på hverdage og til familierne ved særlige aktiviteter.
  • Vi skal huske på, at vi tilbyder et fælleskab, og er der ikke behov for os, så er det jo en form for sundhedstegn.

Ovenstående er kun overskrifter men giver et godt overblik over de emner der blev drøftet.

Der arbejdes på/tilbydes flg. aktiviteter i den kommende tid:

8 SEP - Efter Flagdags arrangement i Jesperhus, Mors – Veteran Café Mors inviterer

14 SEP - Café aften m/byvandring ad Toldstien med efterfølgende kaffebord

17 SEP - DIF Soldaterprojekt inviterer til Håndboldkamp i KCS kl. 14

5 NOV - KFUM Soldaterhjem - 50 års jubilæum og indvielse af de nye lokaler

12 NOV - VETERANMARCH kl. 9-15 - vi tilbyder i år en familierute på 3 km hvor man kan gå med barne- eller klapvogn.

TMS Veteraner arbejder på:

4 DEC - Juletur til Hjerl Hede

2023:

Afghanistanaften evt. m/Charlotte Wetche og CH/JGK, der var involveret i evakueringen – FEB/MAR

2 dags tur til Sønderjylland/Nordtyskland enten den 29-30 APR eller 3-4 JUN- en tur med historie og med leg og oplevelser for børnene.

 

EFTER FLAGDAGS ARRANGEMENT 8 SEPTEMBER 2022.

SE HER! Et tilbud til hele familien torsdag den 8. september fra vore venner på Mors. God fornøjelse og tak til Veteran Café Mors.

Veterancafe Mors invitere igen i år, til en hyggelig aften torsdag d. 8 SEPTEMBER KL. 18.0.
Veteraner, pårørende og især børn/børnebørn er velkommen til en aften, hvor vi har sat fokus på det hyggelige samvær og leg for alle aldre.
Vi mødes foran Jesperhus Feriepark (campingpladsen) kl. 18.00, hvor man kan vælge mellem følgende aktiviteter (man må gerne deltage i mere end en aktivitet).
• Minigolf: 18.00 - 19.00
• Bowling: 19.00 - 20.00. Kræver tilmelding, antal oplyses, når man tilmelder sig til Efter flagdags arrangementet.
• Zig-Zag Abeland: 18.00 - 20.00
• Spisning Pizza: 20.00 - ?? Der er en gratis øl eller sodavand til maden.
Tilmelding SENEST D. 5 SEPTEMBER til veterancafemors@outlook.dk eller på Facebook.
Husk at påfører evt. antal der ønsker at bowle.
Hilsen
Bestyrelsen Veterancafe Mors

7 års dagen fejret med manér.

Onsdag den 3. august var der mødt 32 gæster, veteraner og pårørende frem for at fejre Caféens 7 års dag. Vejret var som som sommeren - omskifteligt, så vi besluttede at holde os indendøre og kun lade Grillmesteren trodse elementernes "rasen".
Af særlige gæster var fungerende borgmester Mogens Birkelund, Præsidenten for Danske Soldaterforeningers Landsraad og leder af Engage West, Christian Arildsen samt Kim Krüger, Veterancentret mødt op for at lykønske.
Formanden bød velkommen og orienterede om året der var gået og om fremtidige aktiviteter - så længe, at Grillmesteren, Jørn, måtte bryde ind og melde maden klar.
Muljen fik hurtigt ben at gå på, og som en lille overraskelse serverede Jørn også røget ørred, både kold og lun.
Kagemanden blev nydt til kaffen og der blev snakket både ved bordene og ved pauser udenfor i det nu lune vejr.
Det var dejligt at se så mange og også nogle nye brugere i Caféen og vi glæder os til at se de nye igen til de kommende aktiviteter.
Når vi mødes den 17. august er det til kaffe og hjemmebagte boller og en debat om kommende aktiviteter - en aften, hvor personel fra regimentets personelorganisationer og talsmænd vil blive inviteret til at give deres bud på, hvad vi kan byde ind med af aktiviteter, så vi også får de yngre veteraner og pårørende med.
En rigtig god aften med masser af hygge og der skal lyde en stor tak for de flotte gaver og hilsenen fra Skive Kommune.

Familietur til Egeskov Slot.

Lørdag den 10. september inviterer Veteranstøtten på oplevelsesdag/familietur til Egeskov Slot.

Mødetid kl. 0945 - transport for egen regning.

Veteranstøtten afholder udgifter til entre og forplejning morgenmad og frikost).
 
God fornøjelse.

Rundt Mors med "Berta K".

Danmarks Veteraner i samarbejde med Caféerne i Thy, Mors og Skive, havde inviteret på familietur med det gode skyw "Berta K" Mors rundt. Vi mødtes 58 veteraner og pårørende i Nykøbing kl. 0745, hvorefter vi stævnede ud kl. 0800 sharp. Turen gik syd om Mors og bragte os gennem det dejlige og små ø rige farvand, frem til Vilsund. Efter afgang blev der serveret morgenmad ombord og alle fik lejlighed til at nyde det skønne scenarie, som viste sig på begge sider. Undervejs mødte vi enkelte småbåde og et par sejlbåde, så da vi mødte vikingeskibet THOR af Doverodde var interessen stor. Det var et stolt syn, da den strøg forbi os. Snakken gik livligt på tværs af alle borde og på dækket, da vi var begunstiget med et rigtigt flot vejr. Der blev trukket mange gode minder frem og og børn og voksne kunne både hygge sig med spil og lege. Henad frokost nåede vi Vildsund, hvor middagen skulle intages på Øst Vildsund Gl. Kro. Kroen er kendt for god og solid danske mad, og den serverede danske bøf med nye kartofler og tilbehør faldt lige i alles smag. Desserten blev sprunget over, jeg tror ikke nogen kunne rumme mere.
Efter påmønstring gik turen nu gennem Vildsund broen og vi oplevet, hvordan det er at sejle under den opslåede broklap.
Turen fortsatte nord om Mors og vi passere mange flotte scenarier på land og måtte lige vige for Feggesund færgen, der kom fra Thysiden. Vi rundede den ydersten spids af odden ved Feggeklit inden kursen blev lagt mod Nykøbing igen. Her fik - som i Blæsten går friskt over Limfjordens vande - skumsprøjt i hovedet og vand på fødderne, da farten blev sat op. På hjemturen servede Peter Kaffe og kage, så sukkerbalancen kunne opretholdes og snart kunne vi skimte Sallingsund broen i det fjerne. En dejlig dag og oplevelse var ved at slutte og vi stævnede ind i Nykøbing lidt før planlagt men efter en fantastisk dag på Limfjorden.
Der skal lyde en stor tak til DV TMS og Peter Penner for det praktiske arbejde med tilrettelægning og gennemførelse. Sammen er vi stærke, det beviste dagens tur, da der var repræsentanter for alle de 4 foreninger, samlet i TMS Veteraner.
Tak for en dejlig dag.

GOD SOMMER 😎

25 mødte op for at ønske hinanden en god sommerferie og nyde Jørns kunnen på grillen. Det var en hyggelig og fin afslutning på et næsten normalt 1. halvår uden corona svøbe. Det gik lidt trægt i starten, men hurtigt begyndte man at mødes igen. Vi glæder os nu til sejlturen på Limfjorden de, 2. juli og derefter en fortjent sommerferie indtil den 3. august, hvor vi fejrer Caféens 7 års fodselsdag.
God sommerferie til jer alle og på gensyn i august.

VALDEMARSDAG I SKIVE.

Så er Valdemarsdagen tilbage i Skive. Med 14 faner og i alt 68 deltagere må det siges at være en succes efter 15 års fravær.
Vi takker for godt samarbejde med DS Viborg i de mellemliggende år, men nu kan vi igen stå på egne ben.
Dagen startede kl. 18 på Posthus Torvet, hvor deltagerne mødte op og formanden for Danmarks Samfundet LF Skive, Preben Sloht, bød velkommen.
Med Skive Gardens tamburkorps i spidsen marcherede optoget ad Adelgade, , Torvegade, tilbage til gågaden, ad Frederiksgade til Asylgade for at ankomme til Skive Kirke, hvor Valdemars gudstjenesten blev afholdt. Efter indmarch med fanerne forestod Sogne- og feltpræst Mads H. Callesen gudstjenesten og kaldte herefter de foreninger op, der skulle modtage fane. Mads læste et vars specielt udvalgt til hver enkelt forening, hvorefter fane og diplom blev overrakt af formanden, Preben , der formanede fanebæreren at passe godt på fanen.
Fanerne marcherede ud af kirken til postludium og ned til Sognegården, hvor de danner espalier og modtog gæsterne på denne festlige måde.
Under kaffen talte 1. viceborgmester, Mogens Birkelund, for fanen og flaget og trak nogle paralleller til den nuværende situation i Europa. En stor tak til Mogens for en tale, der gav anledning til lidt eftertanke.
Thøger Berg Nielsen takkede for at have fået lov til at træde ind i stedet for Regimentsfanen med Politihjemmeværnskompaniets fane, og rettede en tak til bestyrelsen for det gode initiativ med at få fejringen tilbage til Skive.
En særlig tak skal lyde til Skive Garden, Tambohus Ungdomsskole, Mads Callesen og Sognegården, der sammen med Hancock havde været med til at gøre dagen til en succes.
Tak til alle deltagerne for en flot dag - vi ses igen den 15. juni 2023.

FAMILIE WEEKEND 2022

Kære veteraner og pårørende.
Så er ALT BOOKET til vores traditionelle Familie Weekend Tur til Hessellund Sø Camping den 26-28. august 2022.
Senere tilmeldinger vil komme på venteliste mhp. evt afbud

Veteranløbet Frøslev Mors

Årets Veteranløb Frøslev Mors løb af stabelen lørdag den 18. juni med lidt færre deltagere end sidste år.  Dagen startede fint med tale af borgmester og formand, Maria, der selv tog turen med. Turen gik rundt omkring Frøslev i den skønne natur, og der kunne snoldt have været mange flere. Danske Veteraner Thy-Mors-Salling retter en stor tak til borgmesteren, sponsorer og de lokale foreninger, der hjalp med arrangementet.

Tak for jeres deltagelse og hjælp.

VETERANTRÆF DANMARK

Efter vi har drøftet det i gruppen bag Balkantræffet, er det nu besluttet at vi åbner op for at ALLE veteraner kan deltage i træffet, uanset hvilke missioner de har deltaget i.
Samtidig skifter træffet navn fra Balkantræffet til ”VETERANTRÆF DANMARK”
Tidspunktet vil fortsat være den første weekend i August, som i år ligger den 5-6-7 August.
Som altid forsøger vi at der bliver noget at se på når det hele kører af stablen om lørdagen, om det bliver lige så spektakulært som sidste år, hvor Jægerkorpset sprang ud fra helikopter i faldskærm og vi fik en overflyvning af to F16 kan jeg ikke love. Men vi gør vores bedste.
Der vil være mad, kaffe og mulighed for at købe drikke varer til små priser. Der er aftensmad til dem der melder sig til fra fredag, lørdag er der morgenmad, middagsmad og aftensmad. Søndag vil der igen være morgenmad. Kaffen vil være fri og med det vi har på programmet er der ikke nogen som behøver at gå sulten herfra, hvor Veterancenteret har sørget for midlerne til dette træf.
Der vil som altid være nogle aktører som kommer med deres ting til træffet, igen i år har FN museet lovet at komme med deres salgs bod, som plejer at være godt besøgt. Vores lille konkurrence som alle kan deltage i, bliver også afholdt lørdag eftermiddag og er som sædvanlig en lille overraskelse.
Der vil være mulighed for at overnatte med telt, campingvogn, mobilhome ved Damgaarden, vi arbejder på at låne telte og feltsenge til at stille op her, hvis ikke det lykkes vil der som før, være køjesenge uden madrasser i laden til dem som gerne vil have en overnatning uden eget telt.
Tilmelding sker på ”Veteran Fønix” Facebook side og prisen er 100.00 kr. Man er ikke tilmeldt før betalingen er sket på Mobilpay 20639356.
Husk at skrive hvilke dage i deltager ved tilmeldingen, så vi kan have maden klar.
I år har vi valgt et termokrus med ”Veterantræf Danmark” trykt på, til dem som er tilmeldt.
Vi håber igen i år at se rigtig mange Veteraner til træffet med hyggelige stunder weekend’en igennem.
Træffet afholdes på Damgaarden. Egholm 53. 9000 Aalborg.

Oplevelsesdag i Lego House, Billund den 28. august.

Peacekeepers Day i Skive 2022.

6 faner og lige så mange foreninger var repræsenteret da formand Preben Sloht bød velkommen til årets Peacekeepers Day, den 20 i rækken, men kun den anden i Skive.
Chefen for Ingeniørregimentet. oberst René Sinding-Sørensen, holdt mindetalen for de faldne Peacekeepers men også for alle dem, der gennem 74 år havde tjent under FN's blå fane i internationale fredsbevarende missioner. Den fornemmeste opgave, en soldat kan få, som obersten udtrykte det.
I dag er der 12 aktive FN missioner og gennem årene har mere end 1 million soldater tjent under den blå fane. Desværre har der også været tab, mere 4.000 har mistet livet i missionerne, heraf flere danske.
Obersten sluttede med et "Æret være deres Minde" og der blev holdt 1 minuts stilhed ved Mindestenen.
CH/IGR og Veterankoordinator, Claus Mosbæk, lagde en krans fra hhv. Hæren og Skive Kommune, der blev ledsaget af trompetist Birgit Lyby Damgaard, PMUK, med "Danmarks Sidste honnør" mens fanerne hilste.
Danmarks Veteraner, Thy-Mors-Salling, Veteran Café Mors og Skive lagde herefter krans og buket til tonerne af "Kongernes Konge" mens fanerne hilste.
Formanden takke deltagerne for deltagelse og de flotte kranse og buket og bad alle synge med på sidste vers af "Altid frejdig" akkompagneret af trompetisten.
Paraden blev formeret og alle inviteret på smørrebrød i Veteran Caféen, hvor vore pårørende havde dækket op til et festligt bord.
Snakken gik lystigt og Formanden for DV TMS, Maria Thomsen, nævnte, at man fra Veteranløbet Frøslev Mors 2021, havde betænkt S/Y Veteranen fra Handbjerg, men en donation til drivmidler. Udover at understøtte de lokale aktiviteter i TMS Veteraner, så ville man også gerne støtte gode initiativer, så Maria opfordrede alle til at deltage den 18. juni i Frøslev, Mors.
En hyggelig dag tog ende og her skal lyde en stor tak til alle deltagere og fanerne fra DV TMS, POHVK-SKR, DFB Skive, NJFAF og Veteran Café Skive, for at gøre dagen mindeværdig.

Grillaften og besøg af TVMV.

Onsdag den 25. maj havde 16 veteraner og pårørende fundet vej til Caféen for at tage hul på grillsæsonen. Vi kunne godt mærke, at det var lige op til en lille ferieperiode, men snakken gik lystigt og Anders fik langet nogle pølser og tilbehør over grillen.
Vi fik besøg af et team fra TVMV, der ville skildre en Caféaften, men de håbede også på, at få en frisk kommentar til det kommende valg omkring Forsvarsforbeholdet. De fleste var dog lidt forbeholdne omkring at afsløre, hvor X-et skal sættes, men en enkelt udtalelse fik de dog med. Det viste sig, at den skulle bruges i et direkte program, hvor 4 lokale politikere skulle forsøge at klarlægge fordele og ulemper ved afskaffelsen, et udmærket og sobert program i øvrigt.
Panelet bestod af Annette Lind (S), Christian Juhl (EL), Anders Vistisen (DF) og Kurt Mosgaard (V).
Kilde: TVMV

NATO DAGEN MANDAG 4. APRIL 2022 MARKERET I SKIVE.

5 faner og 12 forblæste veteraner var mødt op for at markere 73 års dagen for indgåelsen af NATO Traktaten den 4. april 1949.
Danmark var med fra starten og selv om vi havde betingelser for medlemskabet, så var vi at betragte som et fuldgyldigt medlem.
Vi har siden gennem mange og vanskelige missioner opfyldt vor forpligtigelser, så vi i dag kan glæde os over fred i Europa i mange år. Efter den kolde krigs afslutning blev der ufred, først i det tidligere Jugoslavien, hvor vi først deltog med FN styrker og efter 1996 med NATO styrker til løsning af konflikten.
Den aktuelle situation i Ukraine har igen bragt krigen ind på vores dørtærskel og her er det væsentligt, at fastholde, at NATO er en Forsvarsalliance og derfor nøje må vurdere, hvad vi kan støtte Ukraine med. Den ønskede "No Fly" zone kan NATO ikke iværksætte, da en sådan zone skal beskyttes mod de fly, der bryder forbuddet og dermed vil NATO komme i direkte krig med Rusland.
Danmark støtter pt. missioner i Baltikum, Irak, samt i luften og til søs.
Efter Mindehøjtideligheden ved "Mindestenen for Danmarks Udsendte" ved Skive Kirker, blev der budt på kaffe og brød i Veteran Café Skive og en hyggelig stund med mange gode historier fra vores tid i trøjen.
Tak til fanerne fra Danmarks Veteraner Thy-Mors-Salling, De Danske Forsvarsbrødre Skive og Nørrejyske Feltartilleriforening.

Græsk - Cypriotisk aften i Caféen, en succes.

Godt 40 mødte frem til aftenens spændende traktement og snak om gamle tider på solskinsøen. Eleni havde virkeligt lagt sig i selen og fremtryllet en helt fantastisk middag, hvor selv duftene bragte os tilbage til Cypern tiden.
Udover nye ansigter var der også besøg fra Veteran Café Nordvest og Mogens overrakte en cypriotisk stegeso i kobber, hjembragt fra Nicosia som gave. Tusind tak for den, Mogens.
Der var også tid til at friske gamle minder op fra tiden i trøjen ligesom man fik snakket om de kommende begivenheder, så det var en meget hyggelig aften.
Vi sluttede af med kaffe og en lækker dessert og takkede Eleni og hendes piger for den store indsats med en buket.
Tak for en dejlig aften.

Åbent Hus onsdag den 16. marts 2022.

Næsten 30 mødte frem til Åbent Hus i Caféen onsdag den 16. marts også selvom der var enkelte Corona afbud. Borgmester Peder Christian Kirkegaard måtte nøjes med at sende en hilsen til Caféen og dens brugere, men der var alligevel en god stemning hele aftenen. Snakken gik livligt fra start kun afbrudt af formanden, der kort orienterede om Caféen og dens tilbud og straks efter summede lokalerne igen af en hyggelig snak. Tak til de mange der mødte op og gjorde dagen til noget helt specielt.
Næste Café aften er onsdag den 30. marts, hvor Eleni Jensen vil servere mad fra det græsk-cypriotiske køkken.
På gensyn.

KRIGEN I UKRAINE.

Jeg håber ikke du har problemer med at tackle alle de informationer og misinformationer, som pressen flyder over med i disse dage. Et godt råd skal være - vær selektiv med hvor meget du følger med i TV og de øvrige sociale mediers dækning af situationen. Mange gange er det gentagelser, der for at bevare nyheds interessen bliver serveret igen og igen. Der har været eksempler på, at der er brugt billeder, der ikke har noget med situationen at gøre.

Har du behov for et råd eller en snak, så kontakt undertegnede eller skriv på Facebook om du ønsker en orienteringsaften i Caféen, så skal vi forsøge at få en kompetent person til at give en briefing. Det kunne være en mulighed onsdag den 9. marts kl. 18-20.

Kig på de artikler vi har lagt ud på Facebook fra bl.a Veterancentret og Folk og Sikkerhed.

Hold krudtet tørt og pas på jer selv.

Café aften med smovs fra Køkkenholdet.

Vinterferien var ingen hindring for en god og hyggelig aften i Caféen. Madholdet havde tryllet i køkkenet og frembragt en særdeles lækker mørbradgryde med ris, så de 22 veteraner og pårørende kunne smovse til de var mætte.
Som en lille overraskelse havde Helene bagt fastelavnsboller - ikke de pumpede fra bageren, men rigtige lækre boller med creme og glassur. Tak for det, det var et dejligt punktum på en god middag.
Stor ros til Køkkenholdet, der endnu en gang overgik dem selv med en kulinarisk perle.
MUMS:

Anders lagkager et hit.

Mens brugerne hyggede sig med Anders lagkager i Skive, hvor de faldt i rigtig god jord, så deltog Bent Murer og jeg i det andet koordineringsmøde I Thy-Mors-Salling Samvirket hos THY Veteraner i Vestervig. Her blev disket op med dansk bøf efter alle kunstens regler, så det var et lækkert traktement og gav en god bund for vore drøftelser.
Der vil tilgå nærmere til ledergruppen vedr. de enkelte tiltage, men vi kan allere nu løfte sløret for flg. aktiviteter i dette samarbejde.
8. juni Vanddag for hele familien i Nykøbing med kajak, kano og motorbådssejlads.
18. juni Veteranløb i Frøslev på Mors
2. juli Sejltur med "Berta K" Mors rundt med morgenkaffe ombord og frokost på en kro.
13. august Engage Musikfestival på Skive Kaserne
26-28. august Familie Weekend tur til Hessellund.
Tak til kammeraterne i Thy for god mad og til alle for et godt og givtigt møde.
Tak til Anders for lagkager, det kan være vi har fået en konditor i vor kreds.
HUSK! Café aften den 16. februar med spisning.
Vel mødt.

Bøf m/spejlæg en succes.

Onsdag den 19. januar fik vi endelig godt hul på sæson 2022 med en hyggelig madaften, hvor vort køkkenteam, Jørn, Anders og Peder, tryllede med ingredienserne. Resultatet blev en hamrende god god hakkebøf med spejlæg, sovs, rødbeder og "dem stegte løg" og de 22 deltagere var enige om, at det var et hit.
Tak til teamet og tak til alle for en hyggelig aften.

VETERAN CAFÉ SKIVE

Veteraner og pårørende i Skive har etableret et fristed for alle veteraner og pårørende i Familiehuset, hvor du kan komme og få en kop kaffe, te eller en vand og en uforpligtigende snak med andre veteraner og pårørende om dine oplevelser og evt. problemer.

Så er du ambulancemand, brandmand, Falckmand, frivillig i Hjemmeværn, Beredskabs-korpset, Røde Kors, læge, nødhjælpschauffør, pilot, politimand, præst,  pårørende, soldat, sømand, sygeplejerske der har været udsendt i international tjeneste, så er du velkommen.

Vi samarbejder med Danmarks Veteraner, men det kræver ikke medlemskab at bruge Caféen.

 "Veteraner støtter Veteraner"

Vel Mødt

Hver onsdag i ulige uger

kl. 18 - 21

i FamilieHuset, Asylgade 4,

7800 Skive.